Miten valitsen itselleni sopivan kannettavan tietokoneen?
Kannettava tietokone löytyy nykyään lähes jokaisesta kotitaloudesta. Itselle sopivan kannettavan valitseminen saattaa kuitenkin tuottaa päänvaivaa, ellei tietokoneiden maailma ole kovin tuttu. Löydät tästä artikkelista vinkkejä kannettavan tietokoneen valintaan. Ensimmäiseksi tutustumme käyttöjärjestelmän valitsemiseen sekä tarjolla oleviin käyttöjärjestelmiin, joita ovat Windows, macOS sekä Chrome OS. Tämän jälkeen pureudumme siihen, kuinka tärkeää on valita tietokone sen käyttötarkoituksen mukaan. Mieti siis aina, millaiseen käyttöön konetta tarvitset ja valitse kone siten, että se pystyy täyttämään koneelta vaatimasi tehtävät. Perus- ja kotikäytössä pärjää aivan erilaisella tietokoneella kuin työkäytössä vaadittava kone, puhumattakaan siitä, jos käytät konettasi luovaan toimintaan. Lopuksi kerromme, kuinka koneen ominaisuudet vaikuttavat valintaan ja millaisia ominaisuuksia tulee ottaa huomioon valitessasi itsellesi sopivaa kannettavaa tietokonetta. Näiden kolmen askeleen kautta olet jo lähempänä oikeaa valintaa. Tarvittaessa kannattaa kysyä neuvoa asiantuntevalta myyjältä, joka osaa auttaa sinua käyttötarkoituksiasi vastaavan kannettavan tietokoneen valinnassa.
1. Käyttöjärjestelmä
Moni lähtee kannettavan tietokoneen valintaan käyttöjärjestelmä edellä, eikä tämä oikeastaan ole huono idea. Olet ehkä tottunut käyttämään tiettyä käyttöjärjestelmää, jonka tunnet erityisen hyvin, etkä haluaisi opetella uuden käyttöjärjestelmän käyttöä. Käyttöjärjestelmästä myös riippuu se, millaiset sovellukset ja ohjelmistot toimivat koneessasi. On siis tärkeää miettiä käyttöjärjestelmän ohessa sitä, mihin konetta tullaan käyttämään.
Yleisin käytössä oleva käyttöjärjestelmä on Windows. Yksityishenkilöiden lisäksi myös monet yritykset valitsevat Windowsin. Tämän käyttöjärjestelmän etuna on se, että siihen on saatavilla erityisen runsaasti erilaisia ohjelmia sekä sovelluksia. Myös suuri osa erilaisista peleistä toimii Windows-käyttöjärjestelmissä. Pelaamiseen Windows onkin usein paras käyttöjärjestelmä.
Innovatiivinen macOS on Applen MAC-tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Tämän käyttöjärjestelmän käyttäminen on intuitiivista ja yksinkertaista. Jos työskentelet erityisen paljon videoeditoinnin, videoiden tai kuvien parissa, on macOS yleensä paras valinta. Myös tähän järjestelmään on saatavilla Office-ohjelmia, kuten Excel ja Word.
Chrome OS on erityisesti nettisurffailuun hyvin soveltuva käyttöjärjestelmä. Järjestelmässä korostuu helppokäyttöisyys ja sen avulla on erityisen helppo käyttää sähköpostia sekä somea. Tämä käyttöjärjestelmä tukeutuu suurelta osin pilvipalveluun, eli erilaiset dokumentit tallentuvat ja varastoituvat lähinnä pilveen, eivätkä tietokoneelle.
2. Käyttötarkoitus
Kuten edellä jo todettiinkin, niin kannettavan tietokoneen käyttötarkoitus vaikuttaa käyttöjärjestelmän valintaan ja päinvastoin. Tämän lisäksi on tärkeää miettiä, tarvitsetko konetta perus-, koti-, työ- vai luomistarkoituksiin. Perustason kone soveltuu lähinnä nettisurffailuun, sähköpostin käyttämiseen sekä somen käyttöön. Kotikone soveltuu videoiden striimaamiseen, television katseluun sekä pienimuotoiseen työntekoon. Työkäyttöön tarkoitettu kone soveltuu kotikonetta raskaampien töiden tekemiseen. Lisäksi sillä voi tehdä kevyitä video- ja kuvaeditointeja. Luomistyöhön soveltuva kone on tehokas ja sillä voi editoida sekä kuvia että videoita. Lisäksi sillä voi pelata. Jos tietokonepelit ovat erityisen lähellä sydäntäsi, esimerkiksi tietokonepelitapahtumaan osallistuminen voi olla mielenkiintoinen kokemus ja auttaa miettimään myös sitä, millaisia ominaisuuksia pelikäytössä olevalta koneelta vaaditaan.
3. Ominaisuudet
Tutustu erilaisten mallien tarjoamiin ominaisuuksiin ennen valinnan tekemistä. Esimerkiksi akunkesto, näytön ominaisuudet ja koneen kannettavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Riippuu pitkälti käyttötarkoituksesta sekä käyttötottumuksistasi, mitkä ominaisuudet ovat sinulle koneessa kaikista tärkeimpiä. Jos tietokonetta käytetään lähinnä kotona eikä sen kanssa juuri ole tarvetta liikkua minnekään, ei koneen akunkesto ole tärkeimpiä valintakriteereitä. Jos kone kuitenkin otetaan usein mukaan vaikkapa kouluun tai kokouksiin, on pitkästä akunkestosta erittäin paljon hyötyä ja se on tärkeä valintakriteeri.
Vaikka kannettavaa tietokonetta kutsutaankin kannettavaksi, ei kaikkia kannettavien tietokoneiden malleja ole kovinkaan helppo kantaa mukana. Osa malleista on melko paksuja ja ne saattavat painaa yllättävän paljon. Yleensä tämä koskee erityisesti edullisimpia malleja. Jos sinun tulee matkustaa paljon koneen kanssa, on ohut ja mahdollisimman kevyt kannettava tietokone kaikista helpoin ottaa mukaan. Tarjolla on myös erittäin kevyitä malleja. Jos työtä tehdään lähinnä kotona kirjoituspöydän ääressä, ei koneen paksuudella tai painolla ole juurikaan väliä.
Pohdittaessa millaisen näytön tarvitset koneeseesi tulee huomioida näytön teknologia ja resoluutio. Suuri määrä pikseleitä eli kuvapisteitä tarkoittaa sitä, että näytön kuva on tavallista terävämpi. Huomioi näytön vasteaika ja värientoisto sekä katselukulmat, ja valitse käyttötarkoituksiisi ja budjettiisi sopiva näyttö.
Jos opiskelet vaikkapa lukiossa, saattaa oppilaitos vaatia tunneilla käytettävältä kannettavalta tietokoneelta tiettyjä ominaisuuksia. Varmista tämä aina etukäteen, jotta koneesi varmasti pärjää siinä työssä, johon sen hankit. Nykyisin jopa ylioppilaskirjoitukset tehdään koneella, joten ei ole aivan sama, millaisen koneen lukio-opintoja varten hankkii. Kone on yksi suurimmista lukiolaisen investoinneista, joten sen ostoa tulee harkita tarkkaan ja erilaisia vaihtoehtoja kannattaa vertailla, jotta tekee varmasti parhaan valinnan myös hinta-laatusuhteen osalta.