Kuinka oman tietokoneinnostuksen pohjalta voi perustaa yrityksen?

Monesti yritysideat menestyvät kaikista parhaiten, kun ne perustuvat voimakkaasti yrittäjän omiin mielenkiinnonkohteisiin ja tämän erityisen vankkaan alan osaamiseen. Myös yrittäjälle tällainen vaihtoehto on usein kaikista mielekkäin, sillä on upeaa tehdä työkseen sitä mitä rakastaa olipa kyse sitten koirien kasvattamisesta tai tietokoneista. Oman tietokoneinnostuksen pohjalta on siis mahdollista perustaa yritystoimintaa, kunhan vain käyttää hieman mielikuvitusta yritysidean luomiseen. Löydät tästä artikkelista muutaman kullanarvoisen vinkin oman tietokonealan yrityksen perustamiseen.

Tietokone- ja muiden elektronisten laitteiden maahantuontiyritys

Kuluttajaelektroniikan maahantuominen voi olla yksi kiinnostava ja houkutteleva yritysidea, mutta siihen liittyy myös haasteita. Esimerkiksi tuotteiden toimitusketjuun liittyy riskejä eikä kansainvälisten maksujenkaan käsittely ole aina aivan riskitöntä. Lisäksi yrittäjän tulee tuntea elektronisten laitteiden maahantuontiin liittyvät lait sekä asetukset. Hänen tulee tuntea vastuunsa, joka koskee kuluttajakauppaa niin virheiden, kuluttajansuojan kuin tuotevastuunkin osalta. Lisäksi hänen tulee tietää tuotteiden tullaukseen liittyvät käytännöt. Jos suunnittelet tällaista yritysideaa, kannattaa tutustua aivan ensimmäiseksi EU-yhdenmukaisuusasetukseen, direktiiviin koskien sähkö- ja elektroniikkalaiteromua sekä tuottajavastuuseen.

Tuotteita on mahdollista löytää esimerkiksi Aasiassa toimivien tavarantoimittajien verkkopalveluiden kautta. Tavarantoimittajia voi etsiä myös paikanpäällä, mikä tietysti vaatii kohteeseen matkustamista ja edes jonkinlaista tietoa alan markkinoista. Vaikka tällaisen yrityksen perustaminen vaatii jonkin verran etukäteisselvittelyä ja vaivannäköä, voi yritysideassa silti piillä menestyksen avaimet, kunhan etukäteisvalmistelut vain tekee huolella.

Koodikoulu tai -kerho

Jos olet taitava koodaaja ja haluaisit viedä osaamistasi eteenpäin, voit tarjota koodausopetusta ja ehkä jopa perustaa koodikoulun tai -kerhon. Monet ihmiset haluavat oppia koodaamaan ja esimerkiksi monet lapset ovat aivan innoissaan siitä, että saavat luotua itse koodattuja pelejä, joissa hahmot liikkuvat mielenkiintoisissa ympäristöissä ja tottelevat koodarin käskyjä. Koodauskoulussa tai -kerhossa lapset sekä viihtyvät että oppivat.

Tietokonetukihenkilönä toimiminen

Jos olet taitava tietokoneiden parissa, mikset auttaisi tietokoneongelmien suhteen muita, jotka eivät välttämättä ole niin taitavia kuin sinä? Tarjoa tietokonetukihenkilön palveluksia ja auta esimerkiksi vanhuksia käyttämään sähköpostia, nettipankkipalveluita ja muita heidän tarvitsemiaan teknisiä ratkaisuja.

Aiheeseen perehtyvä blogi

Jos tietotekniikka on erityisen lähellä sydäntäsi ja jos vielä tämän lisäksi nautit kirjoittamisesta ja haluat kertoa muillekin, kuinka erilaisia tietoteknisiä sovelluksia käytetään, saattaisi aiheesta bloggaaminen sopia sinulle. Mutta tässä välissä on pakko sanoa varoituksen sana, sillä vain harva onnistuu elättämään itsensä bloggaamalla. Pieniä lisäansioita blogi voi toki tuoda, mutta siihenkin vaaditaan jonkin verran vaivannäköä eikä esimerkiksi lukijoita löydy yleensä hetkessä.

Tietoteknisen blogin kirjoittajan tulee yleensä vakuuttaa lukijansa alan osaamisestaan. Tyylinä on siis yleensä asiantuntijablogi, jonka tavoitteena on jakaa tietoa ja auttaa lukijoita selvittämään tietoteknisiä ongelmiaan. Keskity vaikkapa ratkaisemaan joitakin yleisiä ongelmia tai esittelemään erilaisia palveluita, joiden käytöstä lukija hyötyy. Jos lukijasi kokevat hyötyvänsä kirjoittamistasi artikkeleista ja arvostavat asiantuntijuuttasi, palaavat he yleensä mielellään blogisi pariin uudelleenkin. Jos taas he kokevat blogisi turhaksi ajanhukaksi, he tuskin palaavat lukemaan sitä.

Keskity kirjoittamaan asiantuntevasti ja selkeätajuisesti. Jaksota tekstisi, käytä selkeitä ja mielenkiintoisia väliotsikoita ja tummenna tekstin pääasiat siten, että lukijasi voi jo pelkästään silmäilemällä ottaa vaarin tekstisi pääkohdista. Hektiset nykykuluttajat ovat vaativia lukijoita, sillä he haluavat saada paljon asiantuntevaa tietoa lyhyessä ajassa, eivätkä he ole valmiita näkemään suurta vaivaa tiedon saamisen eteen.

Muista, että monet blogin vierailijat lukevat blogia kännykällä. Huolehdi siis siitä, että blogisi on optimoitu myös älylaitteille. Varmista, että sen tekstit näyttävät hyvältä myöskin pienellä ruudulla. Liian pitkät kappaleet ovat haastavia, jos niitä lukee kännykällä, joten pohdi kappalejakoa myös tästä näkökulmasta. Suosi helppolukuista fonttia, joka näyttää hyvältä!

Tietoteknisessä blogissa kuvat eivät välttämättä ole aivan niin tärkeitä kuin vaikkapa sisustusblogissa, mutta myös tämän genren blogissa niitä voi käyttää jaksottamaan tekstiä. Täysin kuvaton postaus voi tuntua kuivalta. Huolehdi siitä, että myös kuvat luovat blogistasi asiantuntevan vaikutelman. Suttuiset blogikuvat eivät enää vastaa tämän päivän tasoa.

Blogipostausaiheita on tarjolla pilvin pimein. Keskity vaikkapa ratkaisemaan lukijoidesi tietoteknisiä ongelmia. Voit vaikkapa kirjoittaa siitä, kuinka oikein valitulla VPN-palvelimella on mahdollista ylittää Netflixin maantieteelliset rajoitukset ja päästä käsiksi esimerkiksi USA Netflixin elokuva- ja tv-sarjojen aarreaittaan.

Tarjoa taitojasi verkossa

Jos olet taitava esimerkiksi verkkomarkkinoinnissa, tarjoa verkossa taitojasi yritysten ja yksityishenkilöiden käyttöön. Voit hoitaa esimerkiksi yrityksen sometilejä ja valjastaa ne tuottamaan yritykselle entistä enemmän rahaa. Jos olet copywriting-osaaja tai alan suoranainen nero, voit keskittyä copyn kirjoittamiseen ja veloittaa siitä suuriakin summia asiakkailta, jotka haluavat parantaa tuotteidensa tai palveluidensa myyntiä. Mahdollisuuksia on monia – käytä siis mielikuvitustasi oman yritysideasi suunnittelussa ja rakenna idea omien vahvuuksiesi varaan!

Vaikka oma tietokoneisiin tai tietotekniikkaan liittyvä yritysideasi ei liittyisikään verkkomarkkinointiin, muista hyödyntää verkkomarkkinointimahdollisuudet myös oman yrityksesi markkinoinnissa. Valjasta yrityksesi somekanavat tuottamaan sinulle lisää asiakkaita ja lisää myyntiä. Hyödynnä tarvittaessa myös esimerkiksi sähköpostimarkkinointia, jonka avulla monet yritykset ovat tahkonneet suuria summia rahaa ja kasvattaneet myyntiään nopeasti ja kustannustehokkaasti.